Vakumske cevi bez pritiska

Efikasna konverzija toplotne energije sunčevog zračenja

 Vakumske solarne cevi

 U solarnim termosifonskim ili split sistemima bez pritiska, koriste se vakumske cevi od borosilikatnog stakla sa trostrukim premazom. Unutrašnji bakarni premaz direktno prenosi apsorbovanu toplotu na čistu vodu u cevima. Ovim direktnim procesom su gubici na konverziji toplotne energije svedeni na minimum.

Crno/tamnoplavi upijajući spoljašnji premaz prihvata energiju sunčevog zračenja tokom većeg dela dana sa svih 360 stepeni kompletnom svojom površinom (posebno ako se kolektor postavi iznad slemena kuće ili na ravni krov) ne samo direktno, već i reflektovano i difuzno sunčevo zračenje (za razliku od pločastih kolektora koji su maksimalno efikasni kada sunčevi zraci padaju pod uglom od 90 stepeni tokom kraćeg dela dana).
Dvoslojno staklo sa vakumom između stakala treba da smanji gubitke i dodatno sačuva upijenu sunčevu energiju.
Po tvrdnjama proizvođača, ovakve prednosti vakumske kolektore čine i do 30% efikasnijim u odnosu na pločaste kolektore, naročito u prelaznim periodima i posebno pogodnim za kontinentalne geografske širine.
Još jedna prednost je bolja otpornost na vetar zbog proreda među cevima (izbegava se efekat jedra) i nešto manja potrebna površina za termički ekvivalent.
Ovim karakteristikama se opravdava nešto viša cena vakumskih kolektora, kao i viša cena ugradnje, jer se kolektor sastavlja na samom krovu (kolektor se mora transportovati rastavljen).

kuca za nas
Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade