Mini solarna elektrana van mreže

Nezavisni od elektrodistribucije

Mini solarne elektrane van mreže (off-grid) svoju punu vrednost nalaze na mestima gde se nije moguće priključiti na mrežu zbog udaljenosti ili je zbog tehničkih uslova ekonomski neisplativ priključak (manja cena sopstvene elektrane od priključka na mrežu).Elektroenergetska nezavisnost objekta zahteva posebnu tehničku prostoriju za smeštaj akumulatorskih baterija, što sistem čini značajno skupljim od on-grid sistema na mreži.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ipak ovakvo rešenje je nekad jedino moguće kod izdvojenih objekata gde nema uslova za priključenje na mrežu, a često je kod takvih izdvojenih objekata skuplje dovesti struju do mreže i platiti priključak distribuciji, nego proizvesti i uskladištiti sopstvenu električnu energiju koja bi pokrila osnovne potrebe objekta. Česta primena je i u nautici na manjim brodovima, jahtama i čamcima, gde solarne mini centrale obezbeđuju nezavisnost od motornih agregata i tišinu za odmor na vodi.
Devič
Kod solarnih mini elektrana van mreže, ekonomski je opravdano zameniti klasične, halogene ili štedljive sijalice LED sijalicama ekvivalentne jačine svetlosnog fluksa (lux), jer smanjenje snage u vatima smanjuje potreban broj akumulatora i fotonaponskih panela. Drugim rečima, manji je iznos ulaganja u skuplje i dugotrajnije LED sijalice i rasvetu, nego u dodatne akumulatore i panele (1W LED je približno 10W klasične ili halogene sijalice ili 2W štedljive sijalice).
Ukoliko ima velikih električnih potrošača ekonomski je opravdano napajati ih motornim agregatom.
kuca za nas
Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade