Daljinsko upravljanje grejanjem i hlađenjem

Uvek prava temperatura

 

Automatizacijom sistema grejanja i hlađenja kako u poslovnim tako i u stambenim objektima, možemo za vrlo kratko vreme da generišemo značajne uštede u potrošnji energenata, a da u isto vreme stanarimi i ostalim korisnicima prostora obezbedimo subjektivan osećaj prijatnosti boravka u uvek idealno temperiranom prostoru.
Daljinsko i automatsko upravljanje podsistemom grejanja i hlađenja u sistemu kućne automatike PAMETNA KUĆA izvodi se u dve varijante:
Prva varijanta: Kada je stanarima dovoljno da daljinski kontrolišu samo uključivanje i isključivanje grejnih tela telefonom ili daljinskim upravljačem, i na taj način kontolišu temperaturu u prostorijama, koristimo bazični X10 sistem sa dodatnom ActiveHomePro aplikacijom, koja nam daje mogućnost da svakim grejnim telom ili grupama (zonama) automatski upravljamo u realnom vremenu (minut, sat, dan, radni dani, vikend, sutra, datum, izlazak sunca, zalazak sunca, ...). Pojedinačna grejnjna tela ili zone (dnevna soba, spavaća soba,...) se vezuju u programske scenarije koji se aktiviraju jednim klikom (“dolazak kući”, “odlazak od kuće”, “spavanje”, “dobro jutro”, “sve uključi”, “sve isključi”, “dnevna soba i trpezarija”,...). Svako grejno telo možemo kontrolisati mikromodulima direktno ili kontrolom elektromagnetnih ventila na vodenoj strani. Klima jedinice koje su stalno uključene u “stand by” režimu, daljinski i automatski kontrolišemo telefonom ili univerzalnim daljinskim upravljačem, preko posebnih modula konvertora X10 upravljačkog signala u IC komandu (naučenu sa originalnog daljinskog upravljača od klima jedinice). Ovakav način upravljanja je značajno jeftiniji i često dovoljan za zahtevanu funkcionalnost i uštede (pogledajte jedan od primera iz naše prakse na meniju levo!).
Varijanta druga: Kada stanari žele da daljinski i automatski upravljaju i temperaturama u svakoj prostrnoj celini (zoni), tada na bazični X10 sistem dodajemo PLC sa ekranom osetljivim na dodir, i u svaku identifikovanu prostornu celinu-zonu dodajemo senzor temperature. Programsku aplikaciju isporučujemo na jeziku korisnika. Kod upravljanja temperaturama na raspolaganju nam je i automatski režim u kojem korisnici sami definiši vrednosti za svaki sat u toku dana 0-24h, za svaku prostornu celinu-zonu posebno. Sistem kućne automatike PAMETNA KUĆA™ vodi grejanje i hlađenje automatski po tako predefinisanim trajektorijama iz sata u sat tokom dana, u skladu sa načinom korišćenja i namenom prostora . Na ovaj način uspevamo da potpuno optimizujemo sistem grejanja i hlađenja u stambenom prostoru, i uz subjektivni osećaj prijatnosti boravka u idealno temperiranim prostorijam,
obezbedimo i ništa manje značajne uštede u potrošnji energenata oko 30% na grejanju i oko 50% na hlađenju.
Primer kretanja (trajektorije) temperature u različitim prostornim celinama u stambenom prostoru:
 
kuca za nas
Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade