Kuca za nas
Pametna kucaSolarni kolektoriFormarcEnergrtska efikasnost i zastita okruzenjaTransartTotal Observerdr Miroslav PusonjaVeljko MilkovicSimprolit

Dodela energetskih dozvola na javnim konkursima

Vesti | 20.08.2012.

 

DRUŠTVO,13:13, 20.08.2012.
Autor: Agencija BETA
BEOGRAD - Energetske dozvole za obnovljive izvore energije u Srbiji biće dodeljivane na javnim konkursima, najavila je srpski ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.
Ona je u intervjuu agenciji Beta kazala da će Minstarstvo napraviti pravilnik po kojem će morati da postoji javni poziv za dodelu energetskih dozvola po lokacijama. Prema rečima Mihajlovićeve, to je veoma važno jer se do sada dešavalo i da su ministri za jednu lokaciju izdavali po dve dozvole i jedini su imali pravo da investitorima daju dozvole i to bez jasno određenih kriterijuma.
Kako je istakla, pravilnikom će biti ograničeno i vreme za koje investitor mora da završi ili bar do određenog stepena izgradi objekat.
To je neophodno, dodala je Mihajlović, kako se ne bi desilo da neko ima energetsku dozvolu koju produžava svake dve godine i da se desi da neko ni posle osam godina nije završio elektranu.Ako investitor za dve godine u određenom procentu ne izgradi elektranu dozvola će biti oduzeta, kazala je ona.

Plan je i da Ministarstvo pripremi sve dozvole koje su potrebne potencijalnom investitoru za realizaciju projekta, kazala je Mihajlovićeva i dodala da je trenutno potrebno 27 dozvola za izgradnju male hidroelektrane.
"Obnovljivi izvori energije u Srbiji nisu iskorišćeni, jer se dugo čekalo na zakone i podzakonska akta, a oni koji su koristili te obnovljive izvore energije koristili su ih uglavnom za sopstvene potrebe", ocenila je ona.
Prema rečima Mihajlovićeve, geotermalna energija kojom je Srbija bogata najviše se koristila za plastenike, a iz te energije može da se dobije toplotna energiju.
"Plan Ministarstva u oblasti energetske efikasnosti je i da toplane koje rade na gas, ugalj ili mazut polako krenu da koriste biomasu. Na taj način koristiće čisti izvor energije i pored toplotne proizvodiće i električnu energiju kao povlašćeni proizvođači", istakla je Mihajlovićeva.
 
Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade