Kuca za nas
Pametna kucaSolarni kolektoriFormarcEnergrtska efikasnost i zastita okruzenjaTransartTotal Observerdr Miroslav PusonjaVeljko MilkovicSimprolit

Neiskorišćeni obnovljivi izvori energije

Vesti | 30.10.2014.

27.10.2014.RTS
 
Neiskorišćeni obnovljivi izvori energijeDržava stimuliše one koji se odluče za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, ali se i dalje malo iskorišćava snaga vode, vetra i sunca.

Prema dogovoru sa evropskom Energetskom zajednicom, Srbija do 2020. godine treba da poveća učešće obnovljivih uzvora energije za šest odsto. Najveći potencijal ima biomasa, koja se tradiconalno koristi za zagrevanje stanova. Međutim, i dalje se malo iskorišćavaju voda, vetar i sunce, iako država stimuliše one koji se odluče za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.

Iako Niš, Kuršumlija i Vranje imaju najveći potencijal za korišćenje energije sunca u Srbiji, velika solarna elektrana, podignuta je prošle godine kod Kladova. Investotore je kažu, privukla niska cena zemljišta i brza opštinska administracija.

"Mi smo bili dovoljno hrabri da sednemo, napravimo plan i rizikujemo neka početna ulaganja koja u startu nisu bila mala. Bilo je potrebno da se kupi zemljište i uradi projektna dokumentacija", kaže Miloš Kostić, direktor i vlasnik solarne elektrane kod Kladova.

U podizanje solarne elektrane kod Kladova uloženo je milion 600 hiljada evra. Na dva hektara instalirana su 4.232 panela. Kod Kladova ima sunca, ali ima i vetra koji je, kažu, dobar za rashlađivanje panela.

A upravo je vetar privukao Ruse na Čestobrodicu gde kupuju zemlju. U opštini Boljevac otvorena je fabrika peleta, a Italijani u tom mestu podižu termoelektranu na biomasu.

"Kao nus-produkt u proizvodnji električne energije dobila bi se topla voda, pa pokušavamo da osmislimo projekat da kroz javno-privatnog partnerstva uradimo toplifikaciju naše varošice", rekao je Nebojša Marjanović, predsednik Opštine Boljevac.

Porodica Ristić iz okoline Niša je sa četiri solarna panela i vetrenjačom, rešila problem struje na imanju. Pet proizvedenih kilovata dovoljno je kažu za rad svih kućnih aparata.

"Nema više iz distribucije da nam kucaju na vrata, da nam stižu donose račune, imamo jedan smiraj, jednu bezbrižnost. Mi smo na jednom dobrom mestu gde ima i dovoljno sunca i dovoljno vetra", kaže Miroslav Ristić sa Gramade kod Svrljiga.

Stručnjaci podsećaju da je potencijal juga Srbije i u geotermalnim vodama, koje su najmanje iskorišćene. Najveća investiciona prepreka su kažu razne dozvole.

"Trebalo bi da se svi trudimo da maksimalno iskoristimo potencijale koje nam je priroda dala jer na taj način imamo i čistiju i zdraviju sredinu i štedimo energiju i novac", kaže Marko Mančić, istraživač, sa Mašinskog fakulteta u Nišu.

Pre čevrt veka u Srbiji je utvrđeno gotovo 900 lokacija za mini hidroeletrane, za koje stručnjaci tvrde da su najperspektivnije za proizvodnju struje 

Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade