Kuca za nas
Pametna kucaSolarni kolektoriFormarcEnergrtska efikasnost i zastita okruzenjaTransartTotal Observerdr Miroslav PusonjaVeljko MilkovicSimprolit

Solarni paneli u središtu trgovinskog spora EU-Kina

Vesti | 17.09.2014.

 

 
 
 
 
 
 
 
Evropska komisija je 6. septembra pokrenula antidamping istragu protiv kineskih proizvođača solarnih panela koji, prema tvrdnjama evropskih proizvođača, izvoze proizvode u EU po cenama nižim od tržišnih. Taj korak bi mogao dodatno da podstakne tenzije između evropskih proizvođača solarnih panela i njihovih kineskih rivala. Samo prošle godine iz Kine je uvezeno solarnih panela u EU u vrednosti od 21 milijarde evra. Zbog jeftinijih kineskih panela najviše trpe preduzeća u Nemačkoj, koja je pionir u toj oblasti. Kina je izrazila žaljenje zbog ove odluke Brisela i upozorila na probleme koje bi eventualno uvođenje barijera moglo da stvori.
 
"Komisija je danas pokrenula antidamping istragu koja se odnosi na uvoz solarnih panela i njihovih ključnih komponenata poreklom iz Kine", navodi se u saopštenju Evropske komisije.
 
Komisija je odlučila da pokrene istragu na osnovu žalbe koju je 25. jula 2012. podnela grupa evropskih proizvođača solarnih panela. Ta grupa je ukazala na "značajne negativne finansijske efekte" u tom sektoru u Evropi koji su posledica podsticajnih mera odobrenih kineskim proizvođačima.
 
Evropske firme okupljene u udruženje EU Pro San (EU Pro Sun) tvrde da je Peking odobrio značajne zajmove i neke zaštitne mere kineskim preduzećima što im je omogućilo da proizvode plasiraju na tržište po cenama nižim od troškova proizvodnje. Evropske kompanije žele da EU carinama zaštiti evropske proizvođače, po ugledu na SAD koje su u maju uvele velike takse na solarne proizvode koji se uvoze iz Kine.
 
"Žalba ima dovoljno elemenata koji ukazuju na mogući damping cena u slučaju (kineskih) izvoznika na evropsko tržziste i štetu za evropsku solarnu industirju... Shodno tome, Komisija je ocenila da ima dovoljno elemenata za pokretanje istrage", navodi se u saopštenju.
 
Komisija je podsetila da je ova žalba "najveća do sada kada je reč o dampingu, imajući u vidu vrednost tog uvoza na evropskog tržište". Kina je u 2011. izvezla u EU solarne fotonaponske panele i komponente u vrednosti od 21 milijardu evra.
 
Peking se dugo nadao da će kineski i evropski proizvođačci solarnih panela uspeti da kroz konsultacije prevaziđu probleme. Kineske kompanije su se takođe organizovale u udruženje pod nazivom Alijansa za pristupačnu solarnu energiju.
 
"Istraga će trajati ukupno 15 meseci, ali će biti moguće uvesti mehanizam trgovinske zaštite i kroz devet meseci (jun 2013), ako se prikupe dokazi", navela je Komisija. Konačna odluka o merama će biti doneta najkasnije 5. decembra 2013.
 
Po objavljivanju peliminarnih nalaza u junu 2013, moguća su tri scenarija: Komisija može da uvede privremene antidamping carine, koje obično traju šest meseci, da nastavi istragu bez uvođenja privremenih carina ili da obustavi istragu.
Background
Evropska komisija je obavezna da pokrene antidamping istragu ako joj neki industrijski sektor u EU dostavi žalbu koja sadrži dokaze da izvoznici iz jedne i više zemalja izvoze proizvode na tržište EU po nižim cenama od tržišne i tako štete toj grani privrede u EU.
 
EU Pro San okuplja 20 evropskih proizvođača solarnih panela i komponenti, čiji je udeo u toj proizvodnoj grani u EU 25%, navela je Komisija i dodala da je udeo proizvođača koji su protiv žalbe u prozivodnju manji od kompanija koje podržavaju žalbu. To je, takođe, prema evropskim antiamping propisima, jedan od uslova za pokretanje istrage.
 
 
 
Brisel će dostaviti upitnike svim uključenim stranama - kineskim i evropskim proizvođačima i udruženjima u tom sektoru, kako bi utvrdio činjenično stanje i eventualno otkrio damping mere. Podaci koji budu dostavljeni u upitnicima biće provereni na terenu.
 
Istraga će se odnositi na proizođače solarnih panela i osnovnih komponenata, odnosno solarnih ćelija i pločica (vafera). Solarne panele čine ćelije koje se sastavljaju od solarnih pločica. Neki proizvođači proizvode sve tri vrste proizvoda, dok su neki usmereni na samo neke od njih.
 
Ako su sumnje osnovane, Komisija će predložiti restriktivne mere za kineske proizvođače solarnih panela na period od pet godina, ali mora prvo da se uveri da će to doneti više koristi EU nego troškova. Komisija je istakla u saopštenju da je EU jedina članica Svetske trgovinske organizacije koja sistematično sprovodi takvozvani test interesa Unije.
 
Zavisno od interesa Unije, Komisija može da predloži Savetu EU da zaključi slučaj bez uvođenja mera ili da uvede antidamping mere na period od pet godina. Savet je obavezan da odluku o uvođenju konačnih mera donese u roku od 15 meseci od pokretanja istrage.
 
Da bi se uvele antidamping mere istraga mora da neopozivo dokaže da proizvođači izvoze robu po nižoj ceni na tržište EU, da je privredni sektor EU pretrpeo materijalnu štetu, da postoji veza između dampinga cena i te štete i da uvođenje mera nije suprotno interesu Unije.
 
Kina upozorava na posledice
 
Kina je izrazila duboko žaljenje zbog pokretanja istrage protiv kineskih proizvođača solarnih panela, upozorivši na probleme koje bi uvođenje evenutalnih kazni moglo da stvori.
 
"Evropska komisija je odlučila da pokrene antidamping istragu uprkos pozivima Kine da se neslaganja u vezi sa fotonaponskim proizvodima reše putem konsultacija i saradnje. Kina duboko žali zbog toga", saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.
 
Uvođenje barijera za kineske izvoznike u tom sektoru naškodiće obema stranama kao i "zdravom razvoju fotonaponske industrije i čiste energije", rekao je portparol kineskog Ministarstva trgovine Šen Danjang.
 
Proizvođač Jingli grin enerdži (Yingli Green Energy), sa sedištem u Baodingu, na severu Kine, koji je kotiran na Njujorškoj berzi, saopštio je da će sarađivati sa Evropskom komisijom "kako bi pokazao da se nisu stekli uslovi za uvođenje adnitamping carina".
 
Taj kineski proizvođač je istakao da su jetiniji solarni proizvodi dospeli u EU zbog otvaranja tržišta i razvoja konkurencije.
 
Direktor evropskog predstavništva te kompanije Daren Tompson (Darren Thompson) je ocenio da će se ovakva intervencija značajno odraziti na solarnu industriju čija se vrednost, kako je istakao, formira u složenom lancu na svetskom nivou.
 
Kina prvi proizvođač solarnih panela
 
Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, sedam od 10 vodećih proizvođača fotonaponskih modula u svetu su iz Kine. Evropska komisija navela da je Kina najveći proizvođač solarnih panela u svetu sa udelom od 65% u ukupnoj proizvodnju.
 
Više od 60% izvoza fotonaponskih proizvoda iz Kine otpada na EU, a prošle godine taj izvoz je iznosio 35,8 milijardi dolara, pokazuju podaci kineskih proizvođača. Oni su naveli da su iz EU uvezli opreme i sirovina u vrednosti od 7,5 milijardi dolara.
 
Nemačka, koja je pionir u fotonaponskoj industriji, najviše je pogođena uvozom iz Kine. Nemački proizvođači jedan za drugim proglašavaju stečaj, uključujući i nekada vodećeg Kju-sels (Q-Cells).
 
Krajem avgusta, tokom posete Kini nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da se nada da će se kroz dijalog pronaći rešenje ovog trgovinskog sukoba.
 
Izvor: AFP i EurActiv.rs
Foto: Evropska komisija
Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade