Kuca za nas
Pametna kucaSolarni kolektoriFormarcEnergrtska efikasnost i zastita okruzenjaTransartTotal Observerdr Miroslav PusonjaVeljko MilkovicSimprolit

Upotreba biomase od strane farmera u Vojvodini

Vesti | 04.08.2014.

 0.07.2014.Poslovno Jutro

 
Upotreba biomase od strane farmera u VojvodiniDirektor Garancijskog fonda AP Vojvodine Goran Vasić i koordinator "Hajnrih Bol" Fondacije Damjan Rem Bogunović, uz učešće pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslava Vasina, predstavili su Sporazum o partnerstvu za sprovođenje projekta pod nazivom "Promovisanje obnovljivih izvora energije: upotreba biomase od strane farmera u Vojvodini". 
Projekat razvija model korišćenja energije iz biomase u poljoprivrednoj proizvodnji, bavi se edukacijom poljoprivrednika o ovoj oblasti i unapređenjem finansijskih instrumenata za poboljšanje upotrebe biomase, kao i promovisanjem korišćenja obnovljivih izvora energije u poljoprivredi.

Sporazum o partnerstvu za sprovođenje projekta pod nazivom "Promovisanje obnovljivih izvora energije: upotreba biomase od strane farmera u Vojvodini" predviđa precizno definisanje uloga i odgovornosti partnera, kao i pretpostavljene ciljeve i konkretne aktivnosti. Ključni cilj prepoznat u okviru projekta je promocija i pospešivanje proizvodnje i upotrebe biomase u poljoprivrednoj proizvodnji u AP Vojvodini. Predviđeno je razvijanje tri modela korišćenja energije iz biomase iz poljoprivredne proizvodnje, na osnovu kojih će se graditi poverenje i informisanost poljoprivrednika u pogledu korišćenja biomase, uticaće se na razvoj i unapređenje finansijskih mehanizama za unapređenje proizvodnje i upotrebe biomase, kao i na povećanje iskorišćenosti obnovljivih izvora energije, sa akcentom na biomasu koja se dobija u okviru poljoprivredne proizvodnje.

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je naglasio da ovakav projekat, čije aktivnosti predstavljaju nastavak pozitivnih programskih aktivnosti Garancijskog fonda APV, predstavlja plodno tlo za unapređenje položaja privrednika, poljoprivrednika i svih kojima je pomoć ovog Fonda značajna u proizvodnom procesu.

Rad Garancijskog fonda je od izuzetne važnosti za pokrajinu, a posebno se ističe obnavljanje zastarele mehanizacije u poljoprivredi. Kreditnim linijama Fonda modernizovano je 15 odsto ukupne poljomehanizacije. Kroz pružanje adekvatnih garancija, Garancijski fond obezbeđuje potencijalnim korisnicima lakši pristup kreditnim linijama i aranžmanima. Pomoć nemačke Fondacije u vidu prenošenja iskustava nam je dragoceno na našem putu ka Evropskoj uniji, pogotovu što nas najviše posla očekuje na polju zaštite životne sredine, zelene ekonomije i u oblasti obnovljivih izvora energije. Sve navedeno će doprineti unapređenju položaja farmera prevashodno, koje bi trebalo stimulisati da na adekvatan način koriste biomasu. Potrebno je da prikupimo što više iskustava razvijenih zemalja čije nam je strateško partnerstvo dragoceno. Umesto što dozvoljavamo da se na našim poljima spaljuje neiskorišćena biomasa nakon žetve, moramo da nastojimo da istu iskoristimo kao obnovljiv izvor energije, rekao je Vasin.

Resorni sekretar je dodao da je veoma važno u novi sistem uključiti i postojeće proizvođače kotlova i ostale opreme za proizvodnju energije u AP Vojvodini.
Direktor Garancijskog fonda APV Goran Vasić je istakao da se Pokrajinska vlada već duže vreme bavi problematikom obnovljivih izvora energije i iskorišćenja potencijala biomase, kojom pokrajina obiluje
Opšte je poznata činjenica da Srbija ima nepovoljan energetski miks, odnosno da se 65 odsto energije stvara sagoveranjem uglja, a da pritom, samo u Vojvodini, imamo 10 miliona tona biomase, od koje se deo zaorava, a deo polaže za uzgoj stoke. Ovo je ogroman potencijal, ali naš pravni i ekonomski sistem nije dovoljno prilagođen novostvorenim trendovima, rekao je Vasić uz obrazloženje da je u Evropskoj uniji u toku rasprava o energetskoj tranziciji prelaska sa uglja i nuklearne energije na obnovljive izvore energije.

Ciljna grupa su nam poljoprivrednici koji ne zavise toliko od regulativa. Ukoliko imaju sopstvenu biomasu, mogu je adekvatno iskoristiti za svoje potrebe. Od partnera ćemo steći neophodna iskustva, a rezultati komparativne studije, koja je u izradi, pružiće motiv korisnicima. Energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije i zelena radna mesta predstavljaju značajne ciljeve ka kojima stremi program Garancijskog fonda, rekao je Vasić.
Garancijski fond i Fondacija "Hajnrih Bol", koja se bavi održivim razvojem, u okviru projekta će sprovoditi aktivnosti na izradi tri studije slučaja, sa uporednom analizom o prednostima biomase u odnosu na fosilna goriva, troškove, koristi i tehnološke procese, potom će sprovesti edukaciju potencijalnih korisnika o svim relevantnim podacima. Namera je da se organizuje 10 info-sesija u lokalnim samoupravama u APV, kako bi se poljoprivrednici neposredno upoznali sa prednostima korišćenja biomase u proizvodnji. Biće otvorena specijalizovana kreditna linija koja će biti predstavljena u okviru edukativnog programa, a u februaru naredne godine biće organizovana konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati, iskustva i perspektive, kada će biti ukazano na administrativne barijere koje, ukoliko se otklone, mogu uticati na stvaranje tržišta za biomasu na našim prostorima.
Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade