Kuca za nas
Pametna kucaSolarni kolektoriFormarcEnergrtska efikasnost i zastita okruzenjaTransartTotal Observerdr Miroslav PusonjaVeljko MilkovicSimprolit

Štednjom energije protiv krize

Vesti | 04.08.2014.

 031.07.2014.RTS

 
Štednjom energije protiv krizeEvropsko tržište gasa brine ukrajinska kriza, a Srbija dodatno zabrinuta i zbog posledica poplava. Vladina radna grupa razmatra sve mogućnosti rada eneregetskog sektora, a pre svega u slučaju gasne krize. U "Srbijagasu" obećavaju da će u Banaskom dvoru, dva meseca pre plana imati puno skladište.

Vladina radna grupa za sigurno snabdevanje energijom i energetima prati eneregetsku situaciju. Razmatraju se, kažu, sve mogućnosti rada eneregetskog sektora, a pre svega u slučaju gasne krize.

Državni sekretar u Ministrstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović rekla je da je Vlada donela jedan zaključak kojim su propisane mere koje se preduzimaju slučaju gasne krize.

"Sva naša javna preduzeća uključena su u ovu priču da sprovode aktivnosti koje su neophodne kako bn se ta kriza ukoliko i dođe minimizirala", kaže Filipovićeva.

U "Srbijagasu" obećavaju da će u Banaskom dvoru, dva meseca pre plana imati puno skladište, odnosno 450 miliona kubika gasa.

"U skladu sa zaključcima i preporukama Vlade Srbijagas je zajedno sa ruskim partnerima otpočeo intenzivno punjenje Banatskog dvora. Do 15. avgusta, Banatski dvor će biti napunjen u maksimalnom kapacitetu", kaže Dragan Vučar, izvršni direktor "Srbijagasa".

Do polovine avgusta Obrenovačkim termoelektranama iz "Kolubare" dnevno će stizati 20 hiljada tona uglja više. U "Kostolcu" kažu da i, pored problema, rade po planu i da kao i "Kolubara", imaju ograničene količine uglja za široku potrošnju.

"Objavili smo javni poziv za prodaju 120 hiljada tona komadnog uglja iz Kostolavca ali za određene grupe kupaca, ali za određene grupe kupaca  - to su penzionerska, sindikalna, invalidska udruženja, kao i državne institucije, bolnice, škole, obdaništa", kaže Dragan Jovanović, direktor Termoelektrana i kopova u Kostolcu.

Zbog majskih poplava, elektroenergetski sistem već sada radi napregnuto.

"Najiskrenije bih zamolila građane da i zbog sebe lično i svih nas racionalnije koriste električnu energiju", apeluje Filipovićeva.

Nadležni kažu da je najvažnije da građani redovno plaćaju račune za struju, gas i grejanje. Novac je neophodan, EPS struju uvozi jer je leti jeftinija kao bi štedeli ugalj za zimu.

"Srbijagas" stranom partneru mora da plaća gas redovno, a toplane treba na vreme da obezbede enerente za grejanje stanova
Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade