Kuca za nas
Pametna kucaSolarni kolektoriFormarcEnergrtska efikasnost i zastita okruzenjaTransartTotal Observerdr Miroslav PusonjaVeljko MilkovicSimprolit

Đaci osmislili uređaj za plastenike

Vesti | 09.04.2014.

IZVOR: TANJUG

 
Pirot -- Učenici Tehničke škole u Pirotu konstruisali su uređaj pomoću koga mogu da kontrolišu i regulišu temperaturu i vlagu u plastenicima, staklenicima i sušarama.
 
 
 

(sxc.hu)

(sxc.hu)
Osim što su konstruisali uređaj, ekipa đaka Tehničke škole ima i svoju virtuelnu firmu "Climate control" pa su proces lansiranja novog proizvoda u potpunosti zaokružili, od konstrukcije i proizvodnje, do istraživanja tržišta i opravdanosti proizvodnje i plasiranja proizvoda.
Profesor stručnih predmeta Milan Božić rekao je Tanjugu da je reč o elektronskom uređaju koji kontroliše temperaturu i vlagu, glavna primena mu je u sušarama, plastenicima, inkubatorima. 

Učenici su samostalno konstruisali ovaj uređaj i on je plod njihovog četvorogodišnjeg školovanja na smeru mehatroničar Tehničke škole. 

''Sa svojom virtuelnom firmom i ovim proizvodom naši učenici su imali veoma zapažen nastup na Regionalnom takmičenju u učeničkom preduzetništvu u Nišu na kome su se plasirali za nacionalno takmičenje u Beogradu", rekao je profesor Božić. 

Profesorka preduzetništva u ovoj školi Ivana Milivojević Ćirić rekla je Tanjugu da su u ekonomskom delu đaci opsežno istraživali tržišta i da su rezultati pokazali da i te kako postoji potražnja za ovakvim uređajem, koji za razliku od konkurencije na tržištu osim što meri, utiče i na regulaciju klime. 

"Učenici su radili biznis plan, a istraživanje pokazalo je da postoji 'rupa' na tržištu pa samim tim i ekonomska opravdanost proizvodnje ovakvog proizvoda i to ne samo na domaćem, već i na inostranom, jer je reč o sofisticiranom proizvodu sa konkurentnom cenom. Postoji i mogućnost pružanja tehničke podrške preko interneta što je neophodno za plasman proizvoda u inostrastvo",objasnila je profesorka Ćirić. 

Učenik četvrtog razreda smera mehatroničar Nikola Panić kaže da je u realizaciji ovog jedinstvenog projekta učestvovalo sedmoro budućih mehatroničara. 

"Bilo je veoma naporno, uložili smo puno truda i rada, radili smo skoro pola godine kako bi sve zaživelo i uspelo na kraju", kaže Panić. 

Jedan od đaka Aleksandar Milanov, kaže da je reč o kompleksnom projektu jer su osim stručnih znanja vezanih za modernu elektroniku i programiranje, neophodna i znanja iz preduzetništva. On je kao, posebno važno, ocenio to što je istraživanje pokazalo da će njihov proizvod imati dobar plasman na tržištu i u realnim uslovima. 

Smer mehatroničar u Tehničkoj školi jedan je od najtraženijih među svršenim osmacima, a po rečima profesora Milana Božića, postoje zahtevi iz privrede da se, pored postojećeg, otvori još jedno odeljenje mehatroničara. 

"Nedavno nas je posetio direktor 'Tigra' i predložio otvaranje još jednog odeljenja. U Pirotu se gradi i nova fabrika 'Mišelina' tako da je to još jedna šansa za naše učenike", kaže profesor Božić.
Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade