Kuca za nas
Pametna kucaSolarni kolektoriFormarcEnergrtska efikasnost i zastita okruzenjaTransartTotal Observerdr Miroslav PusonjaVeljko MilkovicSimprolit

Veliki potencijali za proizvodnju zelene energije u Srbiji

Vesti | 13.11.2012.

 

Veliki potencijali za proizvodnju zelene energije u SrbijiMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će za deset dana biti poznati novi iznosi podsticajnih tarifa (fid-in) za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.
Mihajlović je na skupu “Danski dan energetske efikasnosti” istakla da će visina nekih fid-in tarifa najverovatnije biti povećana, a nekih smanjena, dok će za pojedine biti promenjeno i vreme trajanja tih podsticajnih mera.

Ona je navela da radna grupa resornog ministarstva radi na tome i da je preispitivanje visine fid-in tarifa uobičajeno i u drugim zemljama, imajući u vidu činjenicu da su neke od njih već smanjile, ili ukinule te podsticajne mere.

Početkom naredne godine, odnosno na kraju ove grejne sezone, kako je najavila, država će obezbediti toplanama početak ugradnje kalorimetara kako bi se prešlo na merenje grejanja po utrošku.

Mihajlović je potvrdila da će Vlada do kraja ove godine usvojiti zakon o racionalnoj upotrebi energije, kao i da će do kraja tekuće godine biti završena i strategija razvoja energetike do 2025. godine.

Govoreći o energetskoj efikasnosti, ona je istakla da je Srbija, u skladu sa standardima EU, preuzela obaveze da do 2018. godine poveća energetsku efikasnost za devet posto.

Ambasador Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen podsetila je na višedecenijsko iskustvo svoje zemlje u poboljšanju energetske efikasnosti, uz ocenu da Srbija ima dosta potencijala da se osloni na takozvanu zelenu energiju. 

Kjuel Nilsen je ukazala na to da Srbija ima netaknute potencijale za proizvodnju zelene energije, a samim tim i za povećanje energetske efikasnosti.

Ona je pohvalila opredeljenje vlasti u Srbiji da se poboljša energetska efikasnost i na taj način uštedi i dosta novca.
Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade