Kuca za nas
Pametna kucaSolarni kolektoriFormarcEnergrtska efikasnost i zastita okruzenjaTransartTotal Observerdr Miroslav PusonjaVeljko MilkovicSimprolit

Deset saveta za poboljšanje operativne efikasnosti vaše zgrade

Vesti | 13.11.2012.

Izvor:www.gradjevinarstvo.rs

 

29.10.2012. | GreenBiz
U Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i drugim razvijenim delovima sveta, zgrade troše 40 odsto energije. U gustim urbanim sredinama, poslovne zgrade troše oko 75 odsto ukupne energije koja se koristi i stvaraju 20 odsto emisija gasova staklene bašte. Ove činjenice čine važne smernice i kritično je da zgrade rade efikasnije kako bi se zadovoljile rastuće potrebe planete za energijom, smanjile emisije štetnih gasova, uštedeo novac i stvorila nova radna mesta.
Mnogi od koraka ka poboljšanju operativne efikasnoti zgrada su relativno jednostavne i jefitne za primenu. Ovde su nabrojana deset koraka koji će pomoći vlasnicima ili menadžerima u napredku ka maksimalnoj efikanosti za svoj objekat.
Merite potrošnju vode i otpad: Sprovedite reviziju potrošnje vode u svom objektu ili kompleksu kako biste utvrdili gde se voda koristi i rasipa. Smanjite potrošnju vode održavanje opreme i popravljanjem curenja. Čak i malo curenje vode na česmi može da potroši oko 1.100 litara vode mesečno. Obratite posebnu pažnju na toalete, sprikler glave i ledomate.
Obučite vaše osoblje kako da poboljšaju operativnu efikasnost: Njihovo razumevanje novih tehnologija i dobrih praksa u cilju poboljšanja operativne efikanosti vaše zgrade plaća veće dividente ako oni imaju čvrstu osnovu u osnovama mašinske opreme i upravljanja energijom. Potražite savete od lokalnih stručnjaka ili fakulteta koji vam mogu transponovati svoja iskustva u operativne metode uštede.
Promislite o mogućnosti očuvanja vode: Česme sa niskim protokom vode i vodokotlići sa dvostrukim ispiranjem se već koriste u većini objekata, ali možda je vreme da se proceni šira upotreba pošto je tehnologija dovela do većeg izbora i smanjenja cena. Koristite lokalne biljke za većinu uređenja zajedno sa sistemima za navodnjavanje osetljivo na vlagu.
Održavanje opreme za maksimalnu efikasnost: Vođenje računa o tome da li je oprema pravilno servisirana i održavana znači niže troškove energije i produženi život. Proaktivno održavanje veće mehaničke opreme, kao što su čileri i kotlovi, se brzo isplati. Nemojte zaboraviti na sistem zarobljivanja pare. Oni se često previđaju, ali gotovo uvek pokazuju brzu isplativost.
Otklonite opterećanja vaše opreme: Koristite svoj sistem za upravljanja zgradom da prati, analizira i ponovo podesi ključne KGH podatke kao što je hladna temperatura vode, temperatura tople vode, temperatur vazduha i ventilacije. Reprogramiranje postavljenih tačaka tih vrednosti na minimalne nivoe potrebne za komfor ne samo da će uštedeti energiju, već će i smanjiti opterećenje mehaničkih sistema.
Upoznajte se sa standardima zelene gradnje: Gradite, renovirajte i upravljajte sa svojim objektima u skladu sa standardima zelene gradnje (LEED, BREEAM...). To će va u krajnju ruku koristiti smanjivanje operativnih troškova i povećanjem vrednosti vaše imovine. Koristiće životnoj sredini štednjom energije i vode; smanjenje otpada; stvaranjem zdravijeg i prijatnijeg okruženja; i smanjivanjem štetnih emisija koji izazivaju efekat staklene bašte.
Budite u korak sa najnovijim sistemima za upravljanje objektima: Bilo da se oni postižu ručno ili sprovođenje ažuriranih aplikacija za sisteme upravljanja objektima, kontinuirana zamena sistema štedi energiju i stavara bolje i unapređenije okruženje za ljude.
Eliminišite trešenje, zvečanje i otpad: Oprema koja pokazuje dokaze o preteranim vibracijama u obliku zvečenja i preteranih nivoa buke vas košta novca. Slušanje je prvi dobar korak, ali možete da naučite kako da poboljšate efikanost rada sa naprednim alatima za inspekciju vibracija.
Nabavite efikasniju opremu: Zamenite ili eliminišite zastarelu opremu sa Energy Star klasifikovanim uređajima. Ispitajte upotrebu pametnih energetskih traka za otklanjanje manjih opterećenja onda kada ona nisu potrebna. Razmislite o prerađenom i recikliranom kancelarijskom materijalu.
Radite sa zelenim dobavljačima: Ozelenite vaš lanac dobavljača dajući prednost dobavljačima i prodavcima koji se pridržavaju određenih ekoloških praksi.
Postoje ogromni ekonomski i društveni pritisci na vlasnike i menadžere komercijalnih i industrijskih zgrada da koriste svoje resurse racionalnije i da njihove zgrade funkcionišu efikasnije.
Čak i ako je to nešto jednostavno i prosto kao slavina koja curi, postoje mnogi koraci koji vlasnik ili menadžer objekata može da preduzme odmah i na taj način započne putovanje ka uštedi novca i očuvanja naše planete. Ne postoji mali koraci. Postoje samo koraci koji vode ka boljem sutra.

 
Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade