Kuca za nas
Pametna kucaSolarni kolektoriFormarcEnergrtska efikasnost i zastita okruzenjaTransartTotal Observerdr Miroslav PusonjaVeljko MilkovicSimprolit

Pametna fabrika daje struju

Vesti | 12.10.2012.

 
Pametna fabrika daje strujuPreduzeće „Elektrovat” u Čačku sagradilo je novu fabriku za proizvodnju postrojenja namenjenih distribuciji struje srednjeg napona, koja je već počela rad.
Reč je o svetski priznatoj opremi u verzijama RM6 i SM6 za daljinsko upravljanje trafo-stanicama, po licenci koju je čačanski kolektiv dobio 1. februara ove godine od francuske kompanije „Šnajder elektrik”.

U podizanje fabrike od 1.454 kvadrata uloženo je milion i po evra, gradnja je trajala od aprila do avgusta, a na krovu te nove zgrade u krugu „Elektrovata” opremljena je solarna elektrana, trenutno najjača u ovom delu Srbije za tu vrstu energije.

– Instalirana snaga elektrane je 55 kilovata. Pre 15 dana počela je probni rad, već je priključena na mrežu Elektroprivrede Srbije i isporučuje energiju, po dobijenim uslovima i rešenjima nadležne elektrodistribucije – kaže za „Politiku” Radomir Milekić, zamenik direktora „Elektrovata”.

Elektrana ima najsavremeniju opremu, 228 panela tipa „fotovoltaik” renomiranog evropskog proizvođača iz Austrije, za koje je „Elektrovat” uložio 115.000 evra. Ovi paneli struju proizvode i u toku oblačnog vremena, po smanjenom režimu.

Cela fabrika izgrađena je po modelu „zelene, pametne i poslovno-edukativne zgrade”. Za grejanje i klimatizaciju predviđeni su obnovljivi izvori energije – toplota zemlje sistemom geotermije – dok je kompletan krov pokriven fotonaponskim ćelijama za proizvodnju struje po fid-in tarifi.

Sva elektroinstalaciona oprema u fabrici proizvedena je u „Šnajder elektriku”, dok je unutrašnjost specijalno projektovana za takvu vrstu uređaja, po modelu koji se naziva „šou rum”. Kompanije „Šnajder elektrik enerdži” i „Elektrovat”, na ovaj način, želele su da potencijalnim klijentima i kupcima opreme na sopstvenom primeru prikažu najreprezentativniji način izgradnje modernog poslovnog prostora. Reč je, naime, o najvišem nivou energetske efikasnosti po svim svetskim standardima. Izvođač radova bilo je čačansko preduzeće „Rako inženjering”.

Solarna elektrana na krovu fabrike, izgrađena sopstvenim sredstvima i uspešno puštena u rad, već daje svoj doprinos energetskom bilansu, i trebalo bi da počne da se otplaćuje. Po Uredbi Vlade Srbije o merama podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koja se primenjuje od 1. januara 2010. do 31. decembra 2012. godine, proizvođačima struje od sunčevog zračenja EPS plaća povlašćenu cenu od 23 centa za kilovat.

Međutim, već su se pojavile vesti da su rezervisane sve kvote za izgradnju solarnih elektrana u Srbiji, snage nekoliko desetina pa i stotina megavata. Za njih se, navodno, čuvaju kvote, pa nema mesta za male, već izgrađene elektrane koje rade, kakva je ova u Čačku.

U „Elektrovatu” nisu želeli ni da potvrde ni da se odreknu ove novosti. Preduzeće, naime, još nije ugovorima regulisalo sva svoja prava i obaveze sa Ministarstvom energetike i Elektroprivredom Srbije, i taj posao predstoji ovih dana. 

Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade