Kuca za nas
Pametna kucaSolarni kolektoriFormarcEnergrtska efikasnost i zastita okruzenjaTransartTotal Observerdr Miroslav PusonjaVeljko MilkovicSimprolit

Mogućnosti bržeg razvoja organske proizvodnje u Srbiji

Vesti | 05.10.2012.

 pre 1 sat - Izvor: Tanjug

 
 
Skupština članova Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia organika" biće održana 8. oktobra u Privrednoj komori Srbije, a na kojoj će se raspravljati o mogućnostima bržeg razvoja organske proizvodnje u Srbiji.
 
Mogućnosti bržeg razvoja organske proizvodnje u Srbiji
 
U udruženju kažu da organska proizvodnja treba da postane konkurentna grana poljoprivrede na domaćem i na inostranom tržištu, zbog čega se aktivno radi na poboljšanju ambijenta za dalji razvoj organske poljoprivrede u Srbiji.
U prethodnom periodu, u Srbiji je realizovan veliki broj projekata iz organskog sektora, promovisani organski proizvođači i njihovi proizvodi širom naše zemlje, mnogo je započeto, a u povoju su nove ideje za unapređenje i razvoj organske poljoprivrede u zemlji.
Usvojen je novi Zakon o organskoj proizvodnji, pravilnik, Nacionalni akcioni plan, povećana su podsticajna sredstva za organsku proizvodnju, obučeni su savetodavci iz 35 savetodavnih i stručnih službi Srbije.
Završena je i obuka profesora srednjih poljoprivrednih škola, predstavljen veliki broj organskih proizvoda i proizvođača na međunarodnim sajmovima Biofahu i Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, promovisana organska proizvodnja na mnogim manifestacijama, započet projekat "Pijaca organske hrane".
"Serbia organika" je krovno udruženje, čiji je cilj da koordiniše celokupni organski sektor u Srbiji, zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede, kao i donatora, GIZ-a, SIEPE, Gradske uprave Beograda i drugih institucija i organizacija.
Na Skupštini će govoriti sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Željko Brozović, predsednica Upravnog odbora "Serbije organike" Nada Mišković, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić i savetnica za organsku poljoprivredu u tom Jelena Milić.
Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade