Kuca za nas
Pametna kucaSolarni kolektoriFormarcEnergrtska efikasnost i zastita okruzenjaTransartTotal Observerdr Miroslav PusonjaVeljko MilkovicSimprolit

Izgradnja novih solarnih elektrana

Vesti | 05.10.2012.

Izvor: Tanjug

 
 
Generalni direktor Energoprojekt Holdinga Vladimir Milovanović izjavio je danas da je takompanija, u cilju poboljšanja energetske efikasnosti, izgradila solarnu elektranu snage 110 kilovata na krovu zgrade Direkcije, kogenerativnu elektranu u Kliničkom centru Srbije i učestvuje u izgradnji vetroparka u Kovinu za američkog investitora, čija je vrednost oko 300 miliona evra.
 
Izgradnja novih solarnih elektrana
 
"Energoprojekt se bavi u svim segmentima obnovljivim izvorima energije i da bi smo pokazali na neki način, da smo sposobni i samostalno i u svojoj režiji da uradimo neke poduhvate , mi smo iskoristili krovnu površinu zgrade Energoprojekta, da napravimo solarnu elektranu, snage od 110 kilovata", rekao je Milovanović za Tanjug.
Milovanović je objasnio da namera Energoprojekta nije bila da tako proizvedenu električnu energiju prodaje po subvencionisanoj ceni Elektroprivredi Srbije, već da pokaže da i u Beogradu, kao urbanoj i veoma naseljenoj sredini, može da se iskoriste određene površine i da se ostvare energetske uštede.
Čitava investicija nije prešla više od 350.000 evra i radi se o jednom značajnom pomaku, kad je reč o Beogradu, dodao je on.
Energoprojekt Entel, specijalizovani edo Holdinga za bavljenje energijom, upravo radi glavni projekat za američkog investitora koji planira izgradnju vetro generatorske elektrane u Kovinu, instalisane snage oko 300 megavata.Pre toga je urađen idejni projekat, rekao je Milovanović i dodao da uskoro treba da se održi sastanak na kome će Energoprojekt dati ponudu za gradnju tog postrojenja.
Prema njegovoj oceni, Vlada Srbije i EPS su ti koji treba da postave okvir i pravce i u kojim dimenzijama će se razvijati "ti veliki megavati iz vetra i od sunca", s obzirom da to zahteva velika ulaganja u stabilnu infrastrukturu EPS-a i održavanje stabilnosti elektrodistributivnog sistema.
Milovanović je slikovito objasnio da "vetar može da duva i da stane, sunca može da bude nedovoljno da se proizvede struje koliko treba" i zato treba da postoje određeni stabilni izvori za proizvodnju električne energije koji bi mogli da nadoknade te nedostatke energije iz obnovljivih izvora.
Generalni direktor Energoprojekt Holdinga je podsetio da je ta kompanija pre oko tri godine, završila izgradnju nove toplane Kliničkog centra u Beogradu u kojoj je napravljena prva toplana-energana, na principu kogeneracije i sada se u njoj proizvodi oko 1,8 megavata električne energije i toplotne energije godišnje.
"To je model, koji može da se primeni na dobar deo beogrdskih elektrana ili u skorijem vremenu na sva postrojenja beogradskih elektrana", smatra Milovanović.
Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade