Kuca za nas
Pametna kucaSolarni kolektoriFormarcEnergrtska efikasnost i zastita okruzenjaTransartTotal Observerdr Miroslav PusonjaVeljko MilkovicSimprolit

Solarna energija za bolji život na katunima

Vesti | 26.09.2012.

 25.09.2012.

 
Solarna energija za bolji život na katunimaMinistar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević potpisao je u ponedjeljak ugovore sa 104 poljoprivredna proizvođača, kojima je odobrena podrška za korišćenje solarne energije na katunima. Na taj način će se obezbijediti uslovi za rast proizvodnje i bolji život stočara.

Na svečanosti povodom potpisivanja ugovora, Milošević je istakao će se elektrifikacijom objekata na katunima putem solarnih sistema stvoriti uslovi za poboljšanje i povećanje proizvodnje, bolji život stočara, kao i efikasnija komunikacija.

- Sistem pruža mogućnost priključenja tri sijalice, jedne utičnice na koju se mogu priključiti manji potrošači, televizor ili frižider, kao i neki kućni uređaj koji nema visok stepen energetske efikasnosti – naglasio je Milošević dodajući da potpisivanje ugovora za podršku za korišćenje solarne energije na katunima predstavlja nastavak prošlogodišnjeg poziva, u okviru kojeg je dodijeljeno 87 fotonaponskih sistema.

- Kroz projekat solarnih katuna prošle godine je omogućena isporuka 87 fotonaponskih sistema vrijednih 88.000 eura. Projekat je nastavljen i ove godine, tako da dodjeljujemo rješenja za 104 domaćinstva koja imaju ukupno 2,7 hiljade uslovnih grla – naveo je Milošević, podsjećajući da je za nabavku opreme za korišćenje solarne energije obezbijeđeno 90.000 eura, što predstavlja 80 odsto ukupne investicije. Prema njegovim riječima, to predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koju sporovodi Ministarstvo kako bi jednu od najtežih godina za crnogorsku poljoprivredu učinili što bezbolnijom.

- Ohrabrujuće je da smo dogovorili nabavku sira i kabaste stočne hrane, kao i kukuruza i koncentrata po povoljnim uslovima i na odloženi rok plaćanja do 12 mjeseci. Na taj način smo stvorili pretpostavke da u narednoj godini imamo veću proizvodnju mlijeka i mesa – kazao je Milošević.

Na javni poziv za korišćenje solarne energije na katunima, koji je bio otvoren od 4. jula do 17. avgusta, dostavljeno je 148 zahtjeva, dok je tokom prvog, prošlogodišnjeg konkursa dostavljeno 160 zahtjeva, od kojih je 87 ostvarilo pravo na podršku od 80 odsto. Njima je dodijeljena oprema za obezbjeđenje solarne energije uz sopstveno učešće seoskih gazdinstava od 20 odsto vrijednosti opreme.
Adresa: Jirečekova 1, Novi Sad, Srbija / kancelarija Kneza Mihaila 6, Srenska Kamenica | Telefoni: +381 63 8 442 111 | ©2009 KUĆA ZA NAS / Proizveo HeadMade